
Depolama işlemi, tüketiciler ve endüstri alanında faaliyet gösteren birçok işletme için büyük bir öneme sahiptir. Ürünler, raflı, rafsız pek çok farklı şekilde depolanabilmektedir. Raflar, birçok boyuta sahip ürünlerin depolanmasında kullanılır. Taşıyıcıların rahat hareket edebilmesi için raflar çift sıra halinde depolanır. Zemine veya birbirine monte edilerek hazırlanır. Günümüzde birçok raf çeşidi teknolojinin de gelişmesiyle çeşitlilik gösterir. Bir alana yerleştirilmiş raf kümesi, koridora sığacak şekilde dizilmektedir.
Raf Modelleri
Teraslı Raflar (Over-Rack Platform)
Merdiven yardımıyla küçük ve büyük ürünlerin yerleştirilebileceği terasa sahip raflardır. Terasın kullanılmasının amacı, raflardaki yük yoğunluğunun azaltılmasından kaynaklanmaktadır.
Kısa ve Orta Boyutlu Raflar (Short and Medium Span Shelving)
Ön ve arka kısmı bulunan ve işlemlerin çift taraflı olarak yürütülmesine fayda sağlayan raflardır. Buraya depolanan ürünler kolayca araçlara yüklenebilir ve zaman bakımından kazanç sağlar. Kullanımında küçük hacimli ürünler tercih edilmektedir.
Yüksek İrtifalı Raflar (High Rise Shelving)
Var olan her bir rafın sahip olduğu hacme, cinse ve büyüklüğüne göre hazırlanan raflardır. Bu rafların sahip olduğu fonksiyonlara göre yükseltilme işlemi gerçekleştirilir. Yapılmasındaki amaç yüzey hacminin daha kullanışlı hale getirilmesi ve gerçekleştirilecek işlemlerin ve depolanmanın daha kolay yapılmasıdır.
Hareketli Raflar (Mobile Shelving)
Rafların arasına yerleştirilen ray veya asansör yardımıyla tasarlanan raflardır. Kullanılan asansör sayesinde ulaşılması güç olan yere erişmek mümkün olacağından oldukça tercih edilen bir raf modelidir.
Mezanin Tip Raf Sistemleri
Çok sayıda ürün ve bu ürünlerinin küçük oluşu göz önüne alındığını bu tip raf sistemi önerilmektedir. Özellikle yedek parça depolama işlemi düşünüldüğünde bu sistem ekonomik olarak en makul bir raf çeşididir. Yapılacak işlemlere göre iki veya çok katlı bir şekilde tasarlanmaktadır ve tüketiciye bu şekilde sunulur. Elle yükleme yapılır ve ürünü istenilen her zaman ulaşılması için kolaylık sağlamaktadır. Otomotiv, beyaz eşya ve elektrikli ürünler için uygun bir raf tipidir. Lokasyonlara göre ve işlem sırasına göre hazırlanır ve böylece depolama işleminde öncelik sağlanır.
Konsol Kollu (Gargamel) Raf Sistemleri
Parke, halı ve mühendislik ekipmanlarına göre uygun bir sıralanışa sahip olup, bu fonksiyonlara yönelik özel raflar hazırlanarak sistem üzerine oturtulur. Uzunluk kısıtlaması olmamakla beraber iç veya dış ortamda depolama işlemi için tercih edilmektedir. İstenilen uzunluğa ayarlanabilir ve metal ahşap her türden ürüne, depolama hizmeti sunmaktadır. Raf yüksekliği bakımından çok yüksek değildir ve denge ayarlaması bakımından çok önemlidir. Bu yüzden çift taraflı montaj işlemiyle hazırlanmaktadır. Destekleyici bariyerlere sahiptir ve uzunluk, bariyerlerin yüksekliğine göre sabitlenmektedir. Taşınma amacı bağlamında sistemsel olarak kolaylık sağlayan bu yapı, tercih edilen her yere ulaştırılabilme özelliğine sahiptir.
Çelik Raf Sistemleri
Çelik raf sistemleri, paket veya rulo halindeki sacların çeşitli boyutlarda kesilme işlemiyle sürdürülmesinin ardından delik açma ve bükme faaliyetleriyle üretilen bir raf sistemidir. Tercih nedeni ise, uzun yıllar kullanılabilir olması ve ağır yüklerin rahatça depolanma özelliği göstermesidir. Yükün ağırlığına göre kesilmiş özel boyutlara sahip üretilen birçok çelik raf bulunmaktadır. Kullanım işlemi için aynı fonksiyonlara sahip platform ayaklarının olması gerekir. Bu platform ayakları sayesinde delik açılarak cıvata ve somun bağlanılmasıyla kullanılacak hale getirilmektedir. Çelik raf derinlikleri 3 boyuta sahiptir. 60 cm 75 cm ve 90 cm gibi çeşitlilik göstermektedir. Platform yükseklikleri ise 200, 250 ve 300 cm arasında değişkenlik göstermektedir.