
Depolama işlemi, bir yerden gelen ürün ya da malzemelerin teslim alındıktan sonra bir süre muhafaza edilmesidir. Bu muhafazanın ardından ürün veya malzemeler, sipariş üzerine belirli noktalara sevk edilebilir veya bir başka bir ürün oluşturmak için ürün bandında kullanılabilir. Depolama işlemi, ürünleri teslim alma, raflara yerleştirme, miktar sayımı ve ürünleri gönderme gibi çok çeşitli faaliyetleri tek bir noktada toplayan bir sistemdir. Bu sebepler yüzünden bir tercihten çok zorunlu bir ihtiyaç haline dönüşen depolama alanlarının da verimli kullanılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Neden Depolama Alanların İhtiyaç Duyarız?
Gelecekte ihtiyaç duyulabilecek gereksinimleri el altında bulundurmak için şirketler, depolarında fazladan ürün bulundurmayı tercih ederler ve bu ürünlerin stoklar halinde depolanması gerekir. Depolama alanları ihtiyacı;
- Hem satış hem de üretim için sürekli şekilde ürün bulundurmak
- Değişen talepler doğrultusunda hızlı çözümler sağlayabilmek
- Ürün fiyatında değişiklikler yaşanabilmesine nedeniyle önceden ürün stoklamak
- Çoklu satın almalarda indirim sağlandığı için büyük ölçekte ürün satın almak
- İş akışını bir belirli bir düzene oturtmak
Yukarıda saydıklarımız gibi pek çok neden, depolama alanları kullanılmasını zorunlu kılar. Fakat depodaki tüm ürünlere, malzemelere rağmen akıcı bir şekilde işleri yürütmek için depolama alanlarının da düzenli ve verimli bir şekilde kullanılması gerekir.
Depolama Alanında Verimlilik Sağlama
- Depolama alanlarını dikey şekilde oluşturun
Depolama alanının en büyük kurtarıcı aşamalarından biri, yatay bir istif yerine dikey bir depolama tercih etmektir. Kırılmayacak ya da ezilmeyecek ürünleri raf ya da palet sistemlerinde üst üste koyarak büyük oranda yer tasarrufu sağlayabilirsiniz. Fakat bu maddeyi uygularken malzemelerin zarar görmemesine de dikkat etmeniz gerekir.
- Sahip olduğunuz tüm depolama alanını kullanmaya çalışın
Deponuzun tüm kapasitesini kullanabilmek adına depo raf sistemleri ve ekipmanı ihtiyaçlarının en iyi şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Deponuz için ihtiyacınız olan raf yüksekliklerini en uygun şekilde belirleyerek ve boşlukları azaltarak daha çok depolama alanı elde edebilirsiniz. Deponuzu en başından uygun depolama ekipmanlarıyla donattığınız takdirde elinizdeki ürün sayısı giderek artsa bile herhangi bir depo genişletme maliyeti ve sorunuyla karşı karşıya gelme olasılığınız da azalacaktır.
- Depolama alanınızda teknolojik imkânlara da yer verin
Deponuzda yer alan ürünlerin miktarını ya da nerede konumlandığını daha kolay bir şekilde takip edebilmek adına dijital sistemler kullanabilirsiniz. Barkod sistemi gibi sistemleri depolarda kullanmak, ürün takibini daha doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olarak sayım ve genel anlamda depo alanı verimliliğini de olumlu yönde etkileyecektir.
- Doğru ve kaliteli depolama ürünleri tercih edin
Her ne kadar önlem alırsanız alın depolama alanlarının verimliliği konusunda en büyük etken doğru ve deponuzda uzun yıllar boyunca zarar görmeden kullanabileceğiniz kaliteli depolama ekipmanları tercih etmektir. Bu sayede hem alandan hem masraftan hem de zamandan büyük oranda tasarruf edebileceksiniz.
Zem Raf Sistemleri ve Depolama Alanları
Doğru depo raf sistemleriyle depolama alanı verimliliği sağlandığı anda deponun ve içerisinde yer alan envanterin daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması sağlanır. Bu noktada Zem Raf; ihtiyacınıza uygun sıfır, ikinci el depo raf sistemleri ve ekipmanları işletmenizin tüm depolama ihtiyaçlarına çözüm sağlayacaktır. Ayrıca forklift ve istif makinaları, taşıma kasaları ve de plastik, metal veya ahşap paletler gibi çeşitli depolama alanları ekipmanlarıyla işletmenize yardımcı olacak bir firmadır. Zem Raf Sistemleri ile deponuzun ve ürün akışınızın daha verimli ve sorunsuz bir şekilde devam ettirilmesine katkı sağlayarak zamandan ve maliyetten de tasarruf edeceksiniz.