Sektör fark etmeksizin geniş hacimli bir depoya sahip olmak, tedarik zincirinde önemli bir ole sahip olmak demektir. Ancak kötü şekilde oluşturulan bir depolama alanı hem satışlarınızı hem de kârınızı negatif etkileyebilir. Bu nedenle deponuzu yeterli oranda düzenli tutmanız ve bunu yönetebilmeniz için ilk etapta düzeni sağlayacak sıfır ve ikinci el raf sistemlerine ihtiyaç duyarsınız.
Depo Alanlarının Önemi Nedir?
Genel çerçeveden bakıldığında depo aslında katma değer üreten merkezlerden biridir. Bu kapsamda herhangi bir sipariş aldığınızda sevkiyat zamanının kısa olması, müşteri sipariş süresini de azaltacak ve bu da satışlarınıza yüksek katkı sağlayacaktır. Bu nedenle depolama alanlarında profesyonel bir çalışma sistemi oturtulmalı ve envanter yönetimi kusursuz şekilde sürdürülmelidir.
Depo Alanı Kurulumunu Etkileyen Etmenler
Stok yönetimi konusunun en temel unsuru depolama hizmetidir. Bu nedenle depolama alanı kurulumu yapılmadan önce alanın fizibilite çalışmaları kapsamlı şekilde yapılmalıdır. İlerleyen vadede ek maliyet oluşmaması adına şu konulara önem verilmesi gerekir:
- Talepleri hızla karşılayacak şekilde plânlama
- Etkin güvenlik, sağlamlık ve dayanıklılık
- Yüksek hacimli ürünlerin istiflenmesi prosedürleri
- En az fire
- En az hatalı sevkiyat
Depolama Alanı Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fiziksel depolama alanı, iş kolunun özelliklerine göre kullanım plânı oluşturulmasıyla ilgilidir. Bu bağlamda tekstil, soğuk hava deposu, gıda, kuruşların arşivleri, galeri, hastane, kütüphane, şirket depoları gibi alanlar için oluşturulan depolama alanları, raf modelleri ile açık zemin bölümlerinden oluşur. Depo içerisinde muhafaza edilmek istenen ürünler, raflar üzerinde uzun süreli yerleşime sahiptir. Depolama alanı oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde özetlenebilir:
- Depo Alanının Kat Plânı
Deponun düzeni ve işleyişi ilk etapta ihtiyaçlara göre belirlenmelidir. İşleyişi sorunsuz hale getirmek ana amaç olmalıdır. Bu kapsamda öncelikle depo kat plânı belirlenmeli ve gerekirse plân, ürün arz ve talep dengesine göre değiştirilebilir olmalıdır. Diğer bir deyişle, depo düzeni ile ilgili tüm ölçüm ve hesaplamalar, tedarik zincirinin verimli şekilde devam ettirilebilmesi odaklı olmalıdır.
- Yerleşim Sisteminin Belirlenmesi
Depolama alanı içerisinde daima aynı boyutta ürünler olmayabilir. Bu nedenle depo alanı raf sistemleri plânlanırken, ürün karakteristikleri, boyutları, saklama koşulları belirlenmeli ve rafların özellikleri de bunlara göre belirlenmelidir. Diğer yandan plânlama yapılırken ürünlerin giriş - çıkış hızı, ağırlığı, hacmi ve istediği özel şartlar (soğuk / sıcak depolama gibi) göz önünde bulundurulmalıdır.
- Depolama İhtiyaçlarına Göre Raf Seçimi
Depolama alanı içerisine raf seçilirken, bazı raf sistemlerinin daha pratik ve ergonomik tasarıma sahip olduğu değerlendirilebilir. Örnek vermek gerekirse, çok sayıda aynı tip paletli ürünün bulunduğu alanlarda drive-in racking systems olarak da bilinen içine girilebilir raf sistemleri tercih edilebilir. Buna karşın ürünlerin küçük ya da orta boyutlarda olduğu depolarda, palet raf sistemlerinin kullanılması verimli alan kullanımı konusunda büyük avantaj sunar.
- Gelecek Zamandaki İhtiyaçlar Değerlendirilmelidir
Sektörünüze ait iş modeliniz büyüdükçe, mevcut depolama alanınız yetersiz gelebilir. Böyle durumlarda talepleriniz ile başa çıkmak ve artan ürün stokunuzu güvenli şekilde depolamak için raf sistemlerinin genişletilmesi gerekebilir. Bu nedenle istikrarlı bir büyüme içine girdiğiniz dönemlerde depolama ihtiyaçlarınızı karşılamak ve maksimum işletme verimliliği saplamak adına genişletilebilir depo raf sistemleri seçilmelidir.
- Yatay Değil, Dikey Depolama Sistemleri
Depolama alanını en verimli kullanmak ve tüm alanı optimize etmek için her metreküpten yararlanmak gerekir. Bunu en iyi şekilde yapabilmenin yolu ise raf sistemlerini yatay değil, dikey olarak genişletmektir. Sistemler kurulurken ölçümlerin depo alanının tavan yüksekliğine göre alınması gerekir. Bunun için yüksek irtifa dikey depolama raf sistemi ile gelişmiş palet raf sistemleri kullanılabilir.